3D yazıcılardan kalıp yapımında sıklıkla yararlanılır. Kalıbı çıkarılacak obje önce 3D yazıcıda yazdırılır , ardından basılan parça döküm kumuna gömülerek kalıp hazırlanır. Bir diğer metod , kalıbın kendisini 3D yazıcıdan çıkartmaktır. Bu yöntemde dökümü yapılacak parçanın negatifi olarak adlandıracağımız kısım 3D basılı parçada boş bırakılır. Baskı bittikten sonra bu boş kısım silikon veya benzeri bir malzemeyle doldurularak istenilen parçaya ulaşılır.
Ancak bugünkü yazımda bahsi geçen dökümün malzemesi metal olacak. 3D yazıcılar yardımıyla metal döküm kalıbı da hazırlanabilir. Hatta evinizde küçük bir alüminyum dökümhanesi oluşturabilirsiniz. Bu konuda okuyacaklarınızı uygulamak tamamıyla sizin sorumluluğunuzdadır ve kesinlikle gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Dökümhane için seçeceğiniz yer mümkünse bahçe gibi bir açık alan olmalı , yada havalandırması çok iyi olan bir mekan olmalı. Sıcaklığa dayanıklı eldiven ve çıkan gazlardan korunmak için uygun bir yüz maskesi kullanılmalıdır.
Mini dökümhane fikri, Grant Thompson adlı bir YouTube yayıncısına ait. Üye sayısı bir hayli kabarık olan Thompson’un yaklaşık 5 milyonu aşkın üyesi bulunuyor.
İşin mantığı basit. Betondan bir saksılık içersinde ateş yakılıyor. Ve bu ateş , hazırlanan bir körük düzeneği ile sürekli destekleniyor. Bu sayede istenilen sıcaklık seviyesine çıkılıyor. Bu örnekte alüminyumun eriyip , sıvı hale geçtiği 660 derece civarı bir ısı elde ediliyor. Döküm çemberinin beton duvarı ısıyı içerde tutarak hem ısı kaybını önlüyor , hem de emniyetli bir çalışma olanağı veriyor. Alüminyum kaynağı olarak metal içecek kutuları kullanılıyor.
Alüminyum eridikten sonra uygun bir maşa ve eldiven yardımıyla muffin kabına dökerek , sonradan kullanım amaçlı stok yapılabiliyor , yada oluşturduğumuz kumdan (veya başka bir malzemeden) kalıba dökerek istediğimiz objeyi alüminyumdan oluşturabiliyoruz. Aşağıdaki video tüm prosesi özetliyor: