3D Yazıcılarda Kullanıma Uygun Hammaddeler

3D baskı teknolojisiyle yeni tanıştıysanız, 3D yazıcıların çikolatayla bile baskı yapabildiğini öğrenmek sizin için muazzam olabilir. Fakat 3D yazıcılar, bundan çok daha çoksını vaat ediyor.

Katmanlı İmalat (Additive Manufacturing) teknolojisinden yararlanan 3D yazıcılar, hammaddeyi eriterek katmanları üst üste yığıyor ve böylece ortaya 3 boyutlu, gerçek bir obje menfaatiyor. İşte bu prosedürü yerine getirirken kullanılan hammaddelere de filament deniyor.

Piyasada birbirinden farklı onlarca filament çeşidi bulunmakta. Bunlardan en tanınmışleri PLA ve ABS iken; bakır, bronz, seramik, ahşap, bambu hatta sıvı reçine bile hammadde olarak kullanılabilecekler arasında. Tüm bu hammaddeleri daha yakından incelemek iyi bir fikir olabilir…

PLA
Mısır nişastası bazlı olan PLA (Polilaktik Asit) bir çeşit bioplastiktir. Sağlığa herhangi bir zararı bulunmadığından kaynaklı günümüzde kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bunun yanısıra geri dönüşümle gübre şeklinde de kullanabilmek mümkündür. Baskı esnasında en uygun prosedüre sıcaklığı olarak 180-220 santigrat derece arası tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda PLA kullanıyorsanız, eflatun’dan deniz mavisine kadar geniş bir renk opsiyonune sahipsiniz demektir.

PLA Filament

ABS
ABS (Akrilonitril bütadien stiren) petrol bazlı bir plastiktir. Oldukça sağlam olan ABS baskı için ısıtmalı platforma (heated bed) (BuildTak ile baskı alınabilmektedir.) ihtiyaç duymaktadır. Mat bir tasarıma sahip olan ABS’in en uygun baskı sıcaklığıysa 250-260 santigrat derecedir. Aynı biçimde PLA gibi günümüzde sıkça kullanılan filamentlerden biridir.

ABS Filament

PVA
Havada basılamayan nesneler için baskı esnasında destek denilen yapılar oluşturulmaktadır. PVA (Polivinil Alkol) ise sıvıda çözünme özelliği ile günümüzde mevcut olan en iyi destek gereçlerinden biridir. Sıcak ya da soğuk suya atıldığında çözünerek nesnenizin desteklerden kurtulmasına yardım eder.

Katkılı PLA Filamentler
Ahşap
Ahşap filament nesnelerinize gerçek bir ahşap görünümü ve kokusu katmak için iyi bir seçim olabilir. Aynı diğer termoplastik filamentler (ABS, PLA) gibi ahşap filament de benzer bir baskı sürecine sahiptir. Baskı için gerekli prosedüre ısısı 175-250 derece arasında değişirken, tavsiyelen baskı hızı 20mm/sn’dir. (%20 woodfill)

woodfill

Bakır – Bronz – Bambu
Elinize aldığınızda %30 karışımlı yapısıyla gerçek bir bakır ya da bronza dokunuyormuşçasına bir izlenim bırakacak olan filamentlere edukkan.3dortgen.com’dan da erişebilirsiniz. Bu filamentler 3D baskılara doku olarak farklı bir dşayet katıyor.

bronzefill

Naylon
Oldukça dayanıklı ve güçlü olan naylon filament medikal alanda sıkça kullanılmaktadır. En tanınmış naylon filamentlere Nylon 618 ve Nylon 645 örnek verilebilir. Nylon 618’de aynı ABS gibi ısıtmalı platforma ihtiyaç duymaktadır.

nylonfilament

PET – PETG
Pet şişelerden tanıdık gelen PET, kristalimsi ve renksiz bir hammaddedir. Fakat ısıtıldığında ya da soğutulduğunda saydamlığı değişiklik göstermektedir. Bunun yanısıra PETG gibi modifikasyona uğramış sürümları da mevcuttur. İdeal olarak 160-210 derece arası tavsiyelen prosedüre sıcaklığıdır. Havadaki suyu emebileceğinden kaynaklı açıkta muhafaza edilmesi tavsiye edilmez.

PET Filament

Sıvı Reçine (Resine)
Sıvı reçineler, bilhassa Stereolithography (SLA) adı verilen bir 3D baskı yönteminde kullanılmaktadır. Fiyatları diğer filamentlere oranla yüksek olduğu halde detay konusu ile ilgili üst düzey bir kalite sunmaktadırlar. Kahenkculuk, mimarlık ve dişçilik sektörlerinde sıkça kullanılan bir hammadde olan sıvı reçiney ile ilgili bir videoya aşağıdan erişebilirsiniz.

Bizi gelecekte neler bekliyor?
Gelecekte çok daha işlevsel filamentler göreceğimizden eminiz. Çünkü yeni hammaddelerin bulunması yeni imkânlar ve daha iyi baskılar demek. Geçenlerde haberini yaptığımız “ergimiş cam” ile 3D üretim bu hammadde ailesine eklenen yeni bir üye. Yakın gelecekte organdan, uçak motoruna kadar hemen her şeyin 3D yazıcılarda üretilmesi muhtemel gözüküyor.

About Aykut Dirim

https://www.tasarimdanimalata.com