Basit Kalıp Alma Yöntemi

Basit Kalıp Alma Yöntemi Bütün modelcilerin ortak kanaatsi (bence) dioramalarında etrafa serpiştirebilecekleri fazla askeri malzemelerinin olmasıdır.(mühimat, silah, sırt

Basit Kalıp Alma Yöntemi
Bütün modelcilerin ortak kanaatsi (bence) dioramalarında etrafa serpiştirebilecekleri fazla askeri malzemelerinin olmasıdır.(mühimat, silah, sırt çantası, matara, benzin bidonları, migfer gibi)Bir tarafı tabana basacak birçok plastik malzemeyi yapabilmemiz hem daha ucuz hem daha kolay olması için( her zaman her yerde istedigimiz malzemeyi bulamayabilmekteyiz bunun yanı sıra 10 parçalık askeri malzemeler 5-10 ytl arasında degişmekte) kendi kalıbımızı kendimiz oluşturarak buna çözüm bulabiliriz.
İhtiyacımız olan yalnızca
Seramik hamuru- kil hamuru (Kullandıgım Jovi TERRACOTTA modelling paste ancak digerleride olur)
Silikon, (Lightfix Siliconized Acrylic R-20 Türk malı isme aldanmayın ?)
Yapmak istedigimiz malzeme(ben çoğunlukla kitlerin içinden çıkan parçaları ilk sırada kalıplayıp ondan sonra boyayıp kullanıyorum ya da 1 sefer aldıgım malzeme kitini kalıplıyorum)
Silikonu kesmek için maket bıçagı.
Paket içindeki seramik hamurumuzdan kalıplamaya yetecek kadar bir parça seramik hamuru kopartıyoruz.

(Paket içinde kalan seramik hamuru paket agzı kapatılırsa katiyen kurumuyo)
Daha sonra kalıplayacagımız malzememizi koparttıgımız seramik hamurunun içine bastırarak (kaplayarakta olur) bütün ayrıntıların çıkmasını sağlıyoruz.
Dikkat edecegimiz tek nokta malzemelerin üstündeki ayrıntıların hamurda çıkması.Sonra kalıptan malzemeyi, hamuru bozmayacak sekilde çıkartmak.Seramik hamuru hemen kurumadıgından begenmezsek yeniden kalıplayabiliriz..
Daha sonra hazırladıgımız bu kalıbı kuruması için bir kenara bırakıyoruz..
Normalde seramik hamlinkarının dayanıklı olması vede çabuk kuruması için fırınlama yapmak gereklidir.Bu da 100 C üstünde sıcaklık demektir.Fırınlamayı kalıptan çıkar çıkmaz yaparsanız çatlamalara neden olabilirsiniz zira seramik hamurunun (en azından benim kullandıgım ani sıcaklıklarda kabarma yaşadım) içinde nemli olması için su bulunmaktadır.
Ben fırınlama yapmamaktayım jovi markada ki firmanında böyle bir isteği yok esasen.ortam sıcaklıgında 1 gün içinde sertleşmektedir..
Kalıbımız kuruduktan sonra silikonu üstüne döküp elle üstüne yaymamız gereklidir.Çok fazla silikon kalınlıgı yapmayın yüzeyde 1-2 mm yeterli olacaktır. Kenarlara taşması problem teşkil etmemektedir hatta bu size yardımcı olmaktadır.
1 gün de silikonun kurumasını bekledikten sonra tırnagımızla kalıp dışına sürülen silikonun bir kenarını hamurdan ayırdıktan sonra rahatlıkla çekebiliriz yüzeyden silikonu.(tam kuruma silikonda 2 gündür ancak yinede sakız sertliginde olur ve çektiginizde uzamalar yapabilir fazla zorlamadan çekiniz)Artık ihtiyacımız son derece silikonlayıp kalıbı kullanabiliriz.Silikon hamura yapışmadığından kalıp yeniden yeniden kullanılır durumda kalır.Sadece su değmesin yeter.Ben her silikonu çıkardıktan sonra terar silikonlayıp üstünde bırakmaktayım..Bazen 1 gün beklemek istemediğimden hemen elimin altında hazır olsun talep etmekteyim.
Çıkarttıgımız bu silikonun son aşaması malzemenin etrafında kalan fazla silikon artıkları.Kalıpladıgımız malzemenin dışında kalan artıkları bir maket bıcagı ile kesebiliriz.

Daha sonra Enamel boyalarla boyadıktan sonra hazır alınan plastik parçalardan farkı olmadıgını göreceksiniz..

Tek fark kalıbın tek taraflı oldugu için düz kısımları araça monte edilecek ya da yere konacak olmasıdır..
Seramik hamuru yerine bazı yerlerde satılan kalıp silihususta olur bunuda belirteyim.

About Aykut Dirim

https://www.tasarimdanimalata.com