Rotasyon Kalıp İmalatları
Yeni ürün tasarım ve imalatlarınız için Hizmetinizdeyiz
İstenilen ölçülerde Rotasyon kalıp tasarımı ve imalatı için yapıyoruz teklif isteyiniz
Saç Rotasyon kalıbı yapmıyoruz sadece aluminyum Profesyonel kalıp yapıyoruz
Rotasyon Kalıp İmalatları
Rotasyon Kalıbı
Rotasyon kalıpları hacim kalıbı olarak nitelenen kalıplardır. Kalıbın içi, ürünün dış formundadır ve ürün bu yüzeye sıvanarak kalıbın iç şeklini alır. Üretim esnasında, hammadde, fırın içerisinde eridiği için; kalıbın et kalınlığı ısı transferine engel olmayacak bir kalınlıkta olmalıdır.
Kalıp bağlantıları olarak Türkiye’de yapım basitliğinden dolayı çoğunlukla cıvata kullanılır. Aslında bağlantılarda cıvata kullanımı, kalıp oturma yüzeylerindeki küçük hataları telafi etmesi ve sağlam olması gibi avantajlara sahiptir. Bununla beraber kalıp açma-kapama zamanını arttıran bir faktör olduğu için bağlantılarda kelepçe kullanmak daha mantıklıdır. Fakat bağlantılarda kelepçe kullanılacaksa, fırında ısınmadan kaynaklanan genleşme göz önünde bulundurulmalı ve ısındıkça kalıbı sıkan bir tasarım geliştirilmelidir.
Kalıp malzemesi olarak baktığımız zaman, rotasyon kalıpları alüminyum ve sac kalıp olmak üzere temelde 2 başlık altında incelenebilir.
Şekil verme kolaylığı ve ısı iletkenliğinin yüksek olması nedeniyle, alüminyum, rotasyon kalıplarda kullanılan bir malzemedir. Alüminyum kalıp yapımı için değişik yöntemler olsa da, temelde mantık aynıdır. Önemli olan istenen geometrinin alüminyumda alınmasıdır. Yapılacak kalıbın ahşaptan modelinin yapılıp, kum döküm yöntemiyle alüminyuma çekilmesi ve dökümden alınan alüminyumun tesviyesi ile kalıp yapılması en basit ve ucuz yöntemdir. Kalıp yapımında CNC tezgahların kullanımı kalıp (dolayısıyla ürün) kalitesini arttıran bir faktördür.
Diğer sitelerimiz
www.cadcamkurs.com
www.cadcamci.com
www.tasarimdanimalata.com
Sac Rotasyon Kalıpları
2,5 – 3 mm. kalınlığında saca, çeşitli makine-kalıp-aparat yardımı ile de olsa, temelde el işçiliği ile şekil verilerek yapılan kalıplardır. Bu nedenle kalıp kalitesi ve ölçü hassaslığı kalıp ustasının el becerisi ile doğru orantılıdır. Özellikle büyük ürünlerde maliyetin düşüklüğü nedeniyle tercih edilirler. Bazen kalıp malzemesi olarak paslanmaz çelik kullanıldığı da olur. Kalıp ömrü açısından mantıklı olmakla beraber, gerek malzeme fiyatının yüksekliği, gerekse paslanmaz malzemeye şekil vermenin zorluğu nedeniyle pek tercih edilmezler.