Sketch Up Modelini 3Ds Max ile 3D Yazıcı’da Üretilebilir Hale Getirme

Öncelikle Sketch up objemizi 3D Max uygulamasına import ediyoruz.

3Ds Max, Sketch up projesini direk import etme olanağı sağlamaktadır.

Bu yüzden Sketch up taoluşturduğunuz modelleri 3Ds Max’e atmak için

Tekrardan Sketch up içinde export yapmanıza gerek kalmıyor.

Daha Sonra Max sahnesine gelen sketch up modelinde Mesh olmayan modelleri silmemiz gerekecek. Bunu sahnedeyken Ctrl+H ile yapabiliriz. Resimdede gösterdiğimiz  gib Mesh hariç diğer bütün Mesh olmayan objeleri birbirinden böyle ayırıyoruz. Kırmızı kare içinde gösterdiğimiz gibi Display Geometry hariç diğerlerini işaretliyip aşağıdaki listadeki Mesh olmayan objelerii seçip siliyoruz. 3D yazıcılar da modellerimizi  çıkarmamızı için objelerimizin boyutlu olması gerekir.Yapısı Mesh olmayan 3D modellerimizin boyutu olmadığı için 3D yazıcılar böyle boyutsuz modelleri üretmez.


3D Modellerimizi Max uygulamasında Editable Poly yapısında düzelteceğiz. Mesh yapısında da düzeltebiliriz fakat Sketch up’tan gelen 3D modellerin polygonları genellikle bozuk, edge çizgileri de birbirinden bağımsız olarak gelir. 3D Modellerimizi  Editable Poly’e çevirdiğimzde bu hatalar düzelmez fakat Editable Poly yapısında bu kırıklıkları düzeltmek daha kolaydır. Bunun için Poly’e çevirmek istediğimiz Meshleri seçtikten sonra Sağ tıklayıp  Conver To/Convert To Editable Poly yaparak Meshleri Editable Poly yapısına çevirdik. 3D yazıcıda 3D modelleri üretmek için en önemli unsur kapalı obje kullanmaktır.

3D Modellerimiz kapalı olmalıdır.

3D Modellerimizin  içi plastikle dolacak olan bi kalıp olarak düşünün. Kalıbımzında delik olduğunu düşünürsek plastik akıp gidectir. Bu açık alanları 3D baskı makineleri algılayamadığı için üretimi yapmayacaktır.

Böyle açık alanları 3D yazıcıda üretmeyeceği için kapatmak gerekir ve bunun birkaç  yöntemi vardır.


CAP HOLE


3D Modellerimizin  Modify kısmından Modify List açılır listesinden Cap Hole seçeneğini modelimize ekleyerek açık alanları kapatabiliyoruz. Çalışma mantığı ise, 3D modellerindeki  bütün Border’ları otomatik olarak kapatıyor. Çok karışık Border sıkıntılarında Cap Hole onarımı pek sağlıklı yapmıyor. Bunun için ise Editable Poly kısmından manuel olarak border’ları düzenlemek gerekiyor.

·        EDİTABLE POLY

Cap Hole genellikle eğimli yüzeyleri otomatik olarak kapatmakta beklenen sonucu vermez. Cap Hole’nin kapatmadığı alanları manuel olarak kapatmak mümkün. Bu işlem uzun ve uğraştırıcı olabilir ama 3D modelimizin yapısını bozmadan düzeltmek manuel olarak daha sağlıklıdır.

Eğimli alanları düzeltmek için belirli bi yol yoktur. Vertex, edge, border ile alanları kapatmaya çalışacağız.

·         BORDER (Cap)

3D Modellerimizdeki borderlar Cap komutuyla kapatılabilir. Bu, Cap Hole ile aynı mantıklar çalışır fakat Cap Hole 3D modeldeki  tüm borderlara cap uygulayarak kapatır. Manuel olarak kapatmanın yolu Editable Poly\Border\Cap tır.


Tabiki Cap Hole gibi Border cap ta eğimli yüzeylerde pek başarılı değildir.

 

Resimde de görüldüğü gibi Border’a Cap komutu uyguladığımızda eğimli yüzeyleri kapatıyor ama obejenin yapısını bozuyor. Eğimli alanları kapatmanın en sağlıklı yolu Vertex ve Edgeleri birleştirerek (Weld) düzeltmektir


·         EDGE ve VERTEX BİRLEŞTİRME (WELD, TARGET WELD)

Border\Cap 3D modelimizin yapısını bozduysa eğer, en son ve en sağlıklı çözümü Weld ile yaparak sağlıklı sonuçlara ulaşabiliriz. Üst resimdeki objemizi birde Weld ile düzeltelim.

İlk olarak Edge’leri kullanarak, Vertex’leri birleştirme yapalım.

Açık alandaki bir Edge’yi seçip Shift’e basılı tutarak diğer birleştireceğim Edge ye yakın bi konuma getiriyorum. 

Bir sonraki adımda ise Vertex’leri birleştireceğiz. Bu birleştirme işlemini ise Target Weld ile yapacağız. EditablePoly\Vertex\Edit Vertices\Target Weld seçeneğini seçitikten sonra birleştirmek istediğimiz vertexlerden ilkini seçip sonra diğerini seçtiğimizde vertexleri birleştirir..

Edge ve Vertexlerle modelimizin açık kısımlarını kapattık ve bu işlemi yaparken 3D modelimizin yapısını bozmadık. Bu şekilde düzenlediğimiz modellerimiz 3D yazıcıda üretilebilir hale gelecektir.

About Aykut Dirim

https://www.tasarimdanimalata.com