3D yazıcıdan daha fazlasını elde etme yöntemleri…

   Masaüstü 3D yazıcılardan , sadece dayanımı düşük , kullanıma uygun olmayan ve görselliği düşük parçalar elde edilebileceğini düşünenlerdenseniz bu yazımda bahsedeceğim kaynağı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
   Bana ulaşan toplumun çeşitli kesimlerinden insanların akıllarında yukarıdakilere benzer soru işaretlerinin mevcut olduğunu görüyorum. Bu endişelerin temel kaynağı , insanların prosesi tam olarak bilmemelerinden kaynaklanıyor. Ayrıca akıllardaki bir düğmeye basmayla orjinal ürün eldesi imajı , işin detayının sanıldığından fazla olduğu anlaşıldığında buharlaşıp gidiyor. Geride az da olsa bir hayal kırıklığı kalıyor.
   Evet , 3D yazıcılar , adeta eskinin el yapımı tarzında ürünlerdir. Onlar kadar olmasa da yoğun bir emek barındırırlar. Ancak 3D yazıcılarla pek çok üretim sürecini inanılmaz oranlarda kısaltmak mümkündür. Bu yüzden 3D yazıcılarla üretim , 4. nesil sanayi devrimi olarak adlandırılıyor.

   Bugünkü yazımda işaret ettiğim kaynakta “post processing” yani 3D baskılı parçalara “bitim işlemleri”nden bahsediyor. Her bir işlemin nasıl yapıldığına dair detaylı anlatım ve videolar mevcut. Burada bu işlemlerin neler olduğuna kısaca değinecek olursak;

  • Zımparalama: Zımparalama için seçilmesi gereken işlem sırası ve örnekler ele alınıyor.
  • Yapıştırma: 3D yazıcılardan büyük obje elde edilmesinde kullanılan en temel yöntemdir.
  • Boyama: Boyanın seçimi ve uygulanması model görünümüne fazlaca etki eder.
  • Metal parçalar ilave etme: Oluşturduğunuz projede metal vidalar kullanılacaksa , bu vidaların karşılığı mutlaka metal somun veya bilezikler olmalıdır. 3D bakıya metal somun ve bileziklerin özel bir teknikle yerleştirilmesi anlatılıyor.
  • Kalıp çıkarma:İki tür kalıp alma yönteminden bahsediliyor. İlkinde 3D baskının etrafı silikon kalıp malzemesiyle doldurularak , 3D model bir mastar olarak kullanılıyor. İkincisindeyse kalıp doğrudan 3D yazıcıdan alınıyor ve içerisine kalıp malzemesi dökülerek istenilen parça elde ediliyor.
  • Vakumla şekil verme: Bu yöntem bir diğer çok kullanılan kalıp elde etme yöntemidir. Normalde aluminyumdan elde edilip kullanılan vakum şekil verme kalıpları , artık 3D yazıcıda kolayca ve çok ucuza sert plastik malzemeden elde edilebiliyorlar.
   3D yazıcıların eski amiral gemisi Makerbot tarafından hazırlanan bu değerli kılavuzlara buradaki linkten yada aşağıdaki resimlere tıklayarak ulaşabilirsiniz. Faydalı olması dileklerimle…

Resim

Zımparalama

Resim

Baskıya Metal Parça İlavesi

Resim

Yapıştırma

Resim

Kalıp alma

Resim

Boyama

Resim

Vakumla şekil verme

About Aykut Dirim

https://www.tasarimdanimalata.com