Yeni filamentler , ABS ve PLA’nın egemenliğine son verebilir…
Bilindiği üzere kişisel 3D yazıcılar genellikle ABS veya PLA plastiklerini kullanmaktadırlar. ABS ve PLA arasındaki farklara ve benzerliklere önceki yazılarımda değinmiştim. Bugün bu iki temel diyebileceğimiz filamente rakip olarak piyasaya çıkan ve çıkmakta olan bazı filamentlere değineceğim.
Öncelikle 3D filament ARGE’sine önem veren firmaların başında Colorfabb’ın geldiğini belirtmekte yarar var. Bugün piyasadaki pek çok egzotik (PLA ve diğer malzeme karışımlı) filamentlerini ilk olarak sunan ve daha önemlisi sorunsuz çalışır performansta ilk sunan firma Colorfabb’dir. Bugün temel malzeme dediğimiz PLA’nın clogging dediğimiz nozzle tıkanma sorununu PLA/PHA karışımlı filamentle ilk aşan firma Colorfabb olmuştur. Öyle ki benim PLA sevmeyen ABS temelli yazıcılarım (UP! serisi) bile Colorfabb’ın PLA’sına hayır diyemiyorlar.
PLA ve ABS’ye rakip olabilecek ilk filamentimiz Colorfabb’ın nGen serisi ve copolyester bazlı filamentidir. Geçtiğimiz Kasım ayında piyasaya sunulan nGen için Colorfabb yetkilileri oldukça iddialı konuşuyorlar. Ortama yaydığı koku sıfıra yakın , sağlam , başarılı parça yazdırma oranı çok yüksek , nozzle tıkamayan , parça yüzey kalitesi matımsı pürüzsüzlükte olan , yine parça yüzey sertliği fazla olan bir filament ürettiklerini söylüyorlar. nGen , çok sayıda değişik markada 3D yazıcıda uzun süreler denenmiş ve başarısını kanıtlamıştır diyorlar. Firmanın halihazırda satılmakta olan PLA filamenti ile aynı fiyatta piyasaya sunulan nGen ABD ilaç ve sağlık bakanlığı (FDA) tarafından onaylanmış durumda. 16 değişik renkte ve şeffaf olmak üzere 17 farklı türde satışa sunuluyor. Henüz denemediğim bu filamenti öncelikle denenecek filament listemde ilk sıraya koyuyorum.
Bir diğer , filamente ilişkin ilginç açıklama ABD’de halen devam etmekte olan CES fuarından geldi:
3D yazıcı üreticisi M3D’nin tamamıyla sorunsuz çalışan ve tüketicinin tüm ihtiyaçlarına karşılık veren iki filamenti piyasaya sunmaya hazırlandığı yönündeki bu haber , gerçekleşirse kişisel 3D yazıcıları yeni bir boyuta taşıyacaktır. Tough 3D Ink ve ABS-R 3D Ink adını verdikleri bu iki yeni filamentin en belirgin özellikleri katman izlerini belli etmemeleri ve parça bütünlüğünden ödün vermemeleriymiş. Henüz piyasaya sunulmayan ancak , ön siparişleri alınan filamentler 250 gramlık makaralarda sunulacak. Bilindiği üzere M3D’nin başarılı bir KickStarter sosyal fonlamasından sonra hayata geçirdiği 3D yazıcılar piyasadaki en küçük 3D yazıcılar arasında bulunuyor. Buna karşın tüketici tarafından oldukça beğenilen M3D yazıcıları , kalitesini ispatlamış durumda. Buna bir de oldukça düşük olan fiyat eklenince cihaz , tüketici açısından çok cazip duruma geliyor.
|
